Granada'nın en eski Hristiyan yapısı, aynı zamanda Eski caminin olduğu yere inşa edilmiş 4 yapıdan biri,yan yana hepsini görebilirsiniz. Bunlar Katedral, Kraliyet Şapeli, Sagrario ve Tüccarlar Borsası.
Katedral'in en çarpıcı özelliği belki de yapım aşamasının tam 180 yılda tamamlanmış olması. Görüntüsü ile sizi başka diyarlara götürürken bunu da unutmayın.
Hemen yanı başındaki Şapel ise kral ve kraliçelerin mezarlarına ev sahipliği yapıyor. Bunlar Kral Fernando, Kraliçe lsabel ve Kral Felibe'nin mezarları.
Katedral girişinde uzun bir kuyruk olduğundan ben kapısından şöyle bir bakıp Al Hambra'ya çıkan minibüslere doğru koşuyorum.
Saray epeyce bir tepede olduğundan oraya da şehir içinden ayrı minibüslerle çıkıyorsunuz. Katedral'in olduğu sokağın sonunda sol taraftan kalkıyor minibüsler, kime sorsanız gösterir. Al Hambra'ya çıkmadan hemen söyleyelim ki;1 tam gününüzü saraya ayırmalısınız. Öyle 1 - 2 saatte gezebileceğiniz yer değil ve sakın ama sakın gitmeden 1 - 2 hafta önce biletinizi almayı unutmayın. Ben nasılsa bulurum bilet diye düşünerek almamıştım ve biletlerin çoktan satıldığını kapıda öğrenince başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Granada'ya sadece Al Hambra Sarayı için gelip bu sarayı göremeden dönmek ne biçim bir kâbus!
Yaklaşık bir saat çeşitli senaryolar üzerinde düşünüp çıkar yol bulmaya çalıştım. Japon gruplarında fazla bilet var mı diye sormak, Türk var mı etrafta diye bakınmak gibi. Sonunda artık tam umudumu yitirmiş, "kısmet değilmiş" moduna girmiştim ki uzakta bir camda ticket yazdığını gördüm. İleride bir kafenin camındaydı. Tam olarak bilet gişesinin hizasının biraz yukarısında, yolun karşısında bir kafe. Hemen gittim sordum bilet saray için mi diye, sahibi önce kaç tane istiyorsun bizde de çok yok filan dedi. Ben tabii hemen teee nerelerden geldiğimi şanssızlık biletin kalmadığını boşuna onca yolu geri gideceğimi ne büyük sevaba gireceğini anlattım.(sevabı mevabı bilmeyen adama ne anlatıyon sen Özlem dediğinizi duyar gibiyim ) Sonunda elindeki 4 biletten birini 5 euro fazlasına (Düşene bir tekme de sen vur tabii!) satmaya razı oldu. Siz düşünün bendeki sevinci. Aman siz hiç böyle heyecanlara kalkışmayın, biletinizi gitmeden alın der ve asıl mevzumuza gireriz.
Sarayın temellerinin 1232 yılında Nasri hanedanı 1. Muhammed bin Yusuf emriyle atıldığı belirtiliyor bazı kaynaklarda. Bazılarına göre ise 800'lü yıllarda Romalılardan kalma surların üzerine küçük bir kale olarak yapımı başlanmış. Nerde nasıl yapılmaya başlandığından daha Önemli olanı bence şu anda size hissettirdikleri.
Darra ve Ganil ırmaklarını yukarıdan görebileceğiniz sarp bir tepeye kondurulmuş, içinde muhteşem bahçelerin ve terasların olduğu koskocaman bir saraydan bahsediyoruz.
Akşam gün batımında duvarlarında kullanılan killi toprağında katkısıyla kızıla döner rengi, işte bundandır ki Arapça'da kırmızı anlamına gelen "al hamr"dan almış adını.
İlk geçtiğim kapı Nasri Hanedenalığı döneminden kalan bir kısım, hazır buradan geçmişken şunu da belirtmek lazım, Saray'ın en hayranlık uyandıran kısımları bu hanedanlık zamanında yapılan kısımları.
Masvar (Mexuar) kısmı vezirlerin, şûranın toplandığı kısım ve aynı zamanda gelen ziyaretçilerin de bekleme salonuymuş. Sultan yukarıdaki odadan gelenleri incelermiş. (Görüşüp görüşmeyeceğine tiplerine göre karar veriyordu demek ki.)
Kral V. Karlos zamanında şapele dönüştürülmüş ve tavan süslemeleri değiştirilmiş.
Bileti aldığınız, içeriye girdiğiniz zaman, sanmayın ki öyle istediğiniz yerini istediğiniz zaman gezebileceksiniz. O kadar kolay değil. Biletlerin üzerinde bazı kısımlar için hangi saat aralığında ziyaret edebileceğiniz yazar, çünkü saray zarar görmesin diye bazı bölümlere aynı anda belli sayıda ziyaretçi alınıyor. Biletlerin tükenmesinin de ana nedenlerinden biri bu. Hiç karşı değilim bu uygulamalara, koruma kollama anlamında yapılan her şey mübah bence.
Anlatacağım sıralama Saray içindeki benim güzergâhım ancak siz dilediğiniz yerden başlayabilirsiniz.
Kale kısmıydı, saraydı derken geldik Al Hambra bahçelerine. Generallife (Cennet-ul Arif) "bilgelerin cenneti” anlamına gelen bahçeler kısmı. Rengarenk çiçekleri mi anlatsam yoksa su dolu havuzların verdiği huzuru mu? Sabah girip akşam çıktığım Saray'ın en güzel kısmı bu kısmı bence. Yeşillikler içinde dolaşırken birileri beni çekebilseydi siz de yüzümdeki sırıtmayı görebilirdiniz, ama olmadı neden? Çünkü bu çekik gözlüler fotoğraf çekmeyi bilmiyor ve beni çekemiyorlar, ama ben kendi yöntemlerimle tabii ki de fotoğraf çektim.(canım sebastianım (tripodlu selfi çubuğu ) tek başına seyahatlerde can kurtarır)
Al Hambra bütün gününüzü alacak demiş miydim? Peki, Granada'da aslında onun dışında da çok bir şey yok dedim mi? Evet, akşam oldu ve ben otobüsüme yetişmek üzere şehir merkezine yine saray minibüsleriyle gittim.Tek yön otobüs bileti 1,40 Eur ve C30 ve C32 hattıyla buraya ulaşabilirsiniz. Geçerken Albacini tarafında Piazza Nueva'yı gördüm. Yukarıda bahsettiğim seyir terası bu meydanda, Al Hambra'yı karşıdan izlemek isterseniz burada bir akşamüstü geçirebilirsiniz. Etrafında kafeler de bulunuyor, atıştıracak bir şeyler de bulabilirsiniz. (Acıkmıştım onca saat dolaştıktan sonra tabii ki.)
Merkezde bir baktım herkesler geleneksel kıyafetler içinde, bir taraflarda pilav benzeri bir yemek dağıtılıyor. Hayırdır inşallah dedim, dalıverdim kalabalığın içine. Sonra bu fotoğraftaki hatunlarla karşılaştım merakımı onlar giderdi; meğer bir azizin (adını hatırlayamadığım) günüymüş ve insanlar geleneksel kıyafetlerle kutlamalara katılır ve birlikte yemek yerlermiş. E ben de çok acıkmıştım ben de aralarına karışıp kutlamalara eşlik ettim. Bir de kıyafetim olaydı iyiydi ama bir dahaki sefere artık.