Hadi biraz uzaklaşalım buralardan,Ülkeden gündemden... Fazla değil 45 dakika yeterli uzaklaşmak için canım ülkemden, ama hava değişimi iyi gelecek merak etmeyin :)

Peki istikamet neresi? Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yer alan bir inci.,Sakız Adası.Turkuaz suları, tarihi köyleri ve misafirperver atmosferiyle ünlü bu güzel ada Mastic ağaçlarından elde edilen "sakız"ıyla tanınıyor. Arnavut kaldırımlı sokakları, antik kalıntıları ve güzel plajlarıyla adeta bir cennet köşesi. Hem tarih hem doğa severleri kendine çeken Sakız Adası, Ege'nin sakin ve zarif güzelliklerinden biridir. 

 

Nereye gideceğimizi öğrendiğimize göre yollara düşelim!

Sakız adasına ulaşmak için öncelikle Çeşme'ye ulaşmalısınız. Ben uçakla İzmir'e oradan havaşla Çeşme'ye ulaşmayı tercih ettim . Benim izlediğim yoldan bahsedelim sonrasında diğer alternatiflere bakalım.
Uçak 'la ulaşımda ben akşam seferi ile İzmir'e ulaşmayı seçtim çünkü ada vapuru saat 9 da kalkıyor sabah uçağı ile yetişememe ihtimali yüksek.İzmir Adnan Menderes Havaalanından çıktığınızda hemen sağ taraftaHavaş  otobüslerini göreceksiniz, yaklaşık 1 saatte Çeşme'ye ulaşıyorsunuz. (Uçağınızın rötar yapma ihtimalini de göz önünde bulundurarak planlarınızı yapmakta fayda var. ) Son sefer 22:00 da havaalanından kalkıyor.

 

Detaylı bilgi için ;

 

Burayı Tıklayınız

 

 

 

 

Diğer ulaşım alternatifiniz  doğrudan Çeşme Otogara ulaşan otobüsler olabilir.Son fiyat ve sefer bilgisine ulaşmak  ve Detaylı bilgi için ;

 

Burayı Tıklayınız 

 

Son olarak İstanbul'dan yaklaşık 6 saatlik bir yolculukla yeni otobandan Çeşme'ye varabilirsiniz.

 

Çeşme'de konaklamanızı liman bölgesinde yapmanızı tavsiye ederim.Vapura ulaşım için ekstra araç kullanmanıza gerek kalmaz.

 

Gelelim asıl ulaşım konumuza;Çeşme -Sakız arasında hizmet veren birden fazla feribot firması var.Hepsinin limanda bürosu var, buradan yada benim gibi internet üzerinden biletinizi alabilirsiniz fiyatları birbirine yakın,sefer saatlari de aynı .

 

Detaylı bilgi için;

 

Burayı Tıklayınız

 

 

Sakız adası 63 tane köy barındırıyor içinde,bu köylerden birinde kalabilirsiniz ancak köyler arasında mesafenin pekte az olmadığını unutmayınız. Benim tercihim merkezde kalmak oldu. Araba kiralayarak önceden belirlediğim köyleri 2 günde gezdim. Siz de kendinize özel bir plan yapabilir ve 2 gnde adanın büyük bir bölümünü gezebiirsiniz.Hareketli bir alanda kalmak istiyorsanız liman tarafında kalmanızı öneririm .Tercihiniz sakin bir ortam ise Pirgi, Mesta gibi köylerden birini seçebilirsiniz.Adanın her yanı güzel :)

 

Sakız Adası-Chios 

Ulaşım

Sakız'da Nerede Kalınır?

SAKIZ’DA GEZİLECEK YERLER

Çantaları otele bırakıp ada merkezini keşfe çıkıyoruz... Cunda sokakları gibi keyifli küçük dar yollar taş evler hoşunuza gidecek. Kale olarak tabir edilen ama pek de fazla bir şeyinin kaldığını söyleyemeyeceğim surlar hemen limanın arkasında kalıyor. Oraya yürüyerek gidip fotoğraf çekmeye çalıştık. Sonrasında benim adayla ilgili hemen her broşürde gördüğüm (tüm adalarda olan) değirmenleri bulmaya adadık kendimizi. Rastlantı eseri yine bir dar yoldur diye tırmandığımız bir merdiven muhteşem manzaralı bir evin bahçesine çıktı :) Manzaraya sizde bayılacaksınız. Orada değirmenleri gördük. Çok uzak görünmüyordu. Sahilden yürümeye devam edersek buluruz mantığı ile ilerledik iyi de ettik.Mavi serüvenin keyifli anlarından oldu burası.Manzara ve yüzünüze vuran tuzlu su damlacıkları gerçekten bir ada da olduğunuza inandıyor sizi.

Karfas Plajı  Merkeze 5 km uzaklıkta tamamiyle   kum uzun bir plaj.Deniz temiz ancak biz gittiğimizde hafif bir rüzgar vardı. Çeşme plajları gibiydi diyebilirim.Tabi ki benzer plajlar suyun iki yanı olduğu için ancak fiyatlar ve hizmet aynı değil.Yunanistanın genelinde olduğu gibi burada da şezlong şemsiye ücretsiz restoranlardan bir sınırlama olmaksızın yemek içmek yeterli.(yemeseniz de kaldırırlar mı onu da bilmiyorum) İsterseniz havlunuzu serip kimseyle muhatap olmadan da plajı kullanabilirsiniz.Plaj boyunca restoranlar var, şezlonga servis yapıyorlar.Tercih edebileceğiniz bir plaj ama tanıtım kitaplarında ya da bloglarda anlatıldığı gibi muhteşem değil şimdiden söylemeli.


Fiyatlardan bahsetmek gerekirse su+kahve 4 Eur ( 2023 yaz fiyatları )

 

 

Pyrgi Köyü

Yapmadan Dönme !


Tarihi sokaklarda yürü!

Deniz mahsulleri ye!

Geleneksel bir içki olan tsipouro  dene!

Güzel Plajların keyfini çıkar.


Kendine bir taverna seç ve eğlen!


Gün batımının keyfini çıkar.


Hediyelik damla sakızı al.

Karfas Plajı

Sakız adasının güneyinde ( yaklaşık 20-25 dk uzaklıkta) adadaki en büyük köylerden biridir ve Mastihohoria Belediyesi’nin merkezidir.Bir kale gibi inşa edilen Pyrgi’de evler, iki-üç katlı ve köyü koruma amaçlı bir duvar oluşturacak şekilde inşa edilmiş. Sadece köyün içine bakan tarafta kapı ve pencereler var.Birbirine yapışık evlerin sıralanışı bana biraz İtalyanın dağ köylerini anımsattı.
Köyü popüler yapan ise ,evlerin ve kilisenin dekorasyonunun da kullanılan süslemeler. Bu süsleme tarzına ksista (çizik) adı veriliyormuş. Bu benzersiz süslemenin bir sistemi var; binalar önce iyi bir kaplama ile kaplanıyor, sonra siyah kum geçiliyor ve son olarak da, daha yumuşakken, ustalar geometrik şekiller veriyor (daire, üçgen, kare gibi). Köy ayrıca, kendine has hızlı yerel dansı ve meydanında yapılan festivallerle de ünlenmiş.
Pyrgi güzel fotoğraflar çekip, kilise meydanında oturup keyifle kahvenizi içeceğiniz bir mekân.Sokakta göreceğiniz yaş mış köy sakinleri bizim köylerdekinden çokta farklı değil.

 

Hemen bir dipnot;yollar hiç öyle dağ yolu gibi değil köy merkezlerinden çok sapmazsanız rahat araba kullanırsınız.

 

Mesta Köyü

Köyün içine girmek için sadece iki kapı var, sokaklar dar ve evler, boşluklar olmadan yan yana inşa edilmiş. Köy, korsanların kaybolması ve köy merkezindeki önemli binalara ulaşamamaları için, bir labirent şeklinde inşa edilmiş. Evlerin yan yana olması, köylülerin evlerin çatılarında görünmeden hareket etmeleri için tasarlanmış.
Günümüzde, köydeki yapılarda duvar resmi (fresk) izleri görülebilir.Köyde eski eşya satan çok sayıda dükkan bulunuyor. Köyde 1833 yılına ait aziz resimleri ve Palaios Taksiarhis’e ait kubbeli kral kilisesi var.Kilisenin içine girmeyi atlamayın. Yunan bölgesinde pek rastlayamayacağınız güzellikte tavan freskleri olan bir kilise, köydeki 2 büyük kiliseden biri.Saat kulesinin yanında kilisenin hemen yanında güzel bir meydan var, meydanda oturup belki bir şeyler atıştırmalı, soğuk kahvelerinden içmeli üstüne de mastika submarine tatlısı yemelisiniz. 

Mesta Limanı, köyden sadece 4 km uzakta ve Köyün yakınında Apotika, Salagon ve Didymes gibi birçok  ünlü plaj var.

Avgonim Köyü

Sırada kendine has mimarisi ve güzel yemekleriyle Avgonima Koyu var. Batıda yer alan bu koy, Ortaçağ'dan kalma taş binalarıyla mimarisine hayran bırakan bir koy. Her dönemde turist akınına uğramış gezi noktalarından bir dağ köyü.Köy sakinleri arıcılıkla uğraşıyormuş.Tepe konuşlanmış köyün bence en önemli özelliği manzarası. Çam ormanlarıyla çevrili kayalık bir tepe üzerinde yer alan köy, Ege Denizi'nin sonsuz maviliğine bakıyor. Gün batımı sırasında Ege'nin ve komşu ada Psara'nın manzarası muhteşem.
Not:Köyden sakız merkezine dönüş yolu oldukça virajlı ve uzun,demedi demeyin.Yola çıkmadan bilmenizde fayda var ;)

Adanın kuzeyine doğru yol alırken Homeros Taşı'na varmadan hemen sağınızda göreceğiniz çakıl taşlarıyla kaplı plaj.Bu plajda şezlong yok havlunuzu ağaçların gölgelerine serebilir ya da yanınızda şemsiye taşıyabilirsiniz.Diğer plajlara göre etrafında daha az tesisin bulunduğu daha sakin bir plaj.Deniz girişi ve sahilin çakıl taşlarıyla kaplı olduğunu özellikle hatırlatmalıyım.Deniz ayakkabısı şart!

Homeros Taşı/Kibele Anıtı

Homer Kayası ya da Homeros Taşı olarak bilinen bu kalıntı, adaya ilişkin en meşhur detaylardan bir tanesidir. Bir rivayete göre Homeros bu taşın bulunduğu mevkide ders vermiş,burası onun okuluymuş. Bu taş, Daskalopetra plajından merdivenle ulaşacağınız bir yolun sonunda bulunuyor.Başka bir rivayete göre 1764 yılında Richard Chandler bu mihrabı yaptırmış ve Tanrıça Kibele’ye sunmuştur. Homeros taşının inşa edildiği tarih için arkeologlar M.Ö. 6. yüzyıl iddiasında bulunmuşlar. Günümüzde sadece yıpranmış bir taş kalmış,yine de görmek isteyebilirsiniz.

Kardamyla Köyü

Kardamyla iki köyden oluşuyor; eski köyün olduğu (Ano) yukarı Kardamyla ve sahilde bulunan (Kato) aşağı Kardamyla bölgesi. Köy geleneksel mimarisi, taştan evleri, dar yolları ve dar sokakları ile tanıtılıyor.Yukarı Kardamyla'da otların ve böceklerin arasından göreceğiniz tek şey, orta çağdan kalma bir evin çeyreği diyebilirim.Evden kalan bir iki tuğla parçası için benim fikrim; bu tepeye tırmanmanın bir anlamı yok.Tavsiyem sahil kısmını gezmeniz,Sağ taraftan devam ettiğinizde çan kulesine varabilirsiniz, daha görülmeye deger oldugunu söylemeliyim.Kardamyla Limanı’nın bulunduğu küçük meydanda, Apartis tarafından yapılan Kardamyla Denizcisi adında bir heykel var.

Nagos Plajı

Nagos Plajı  Kardamyla Köyü yakınlarında,İnce çakıl taşları ile kaplı, adanın en güzel plajlarından biri .Şezlongların, şemsiyelerin olmadığı bir koy, giderken kendi malzemenizi götürmelisiniz ama içecek alabileceğiniz bir kafe var. Karfas'tan daha derin ve güzel,plajı taşlık ama rahatsız etmiyor.

 

Nea Moni Manastırı

Nea Moni Manastırı 11. yüzyılda (1042-1056 yılları dolaylarında) inşa edilmiş ve Bakire Meryem'in göğe yükselişine adanmış. Yaklaşık 17.000 metrekarelik alanı kaplayan ve Sakız Adası'nın merkez bölgesinde konumlanmış. Nea Moni'yi kapsayan bina ana kilise (katolikon); 2 daha küçük kiliseyi, rahiplerin yemek alanı olan bir masa, rahiplerin üsleri (kelia) ve su ile bağlantı kurmaları için inşa edilmiş yer altı tanklarını (kinsternes) içermektedir. Manastırın kuzeybatı köşesinde güçlü bir koruma kulesi var. Uzun bir taş duvar, manastırı çevrelemekte.


Nea Moni Müzesi'nin Çalışma Saatleri: Salı-Pazar 09.00-13.00, Pazartesi kapalı.

 

Sakız Yeme- İçme Önerileri

 

Rakoumél;

Aksam yemeği için pek çok yer dolaştıktan sonra ara sokakta Rakumel adında şirin küçük bir mekâna karar verdik.
Geleneksel bir içki olan tsipouro denemem önerildi , önerilere açık biri olarak tabi ki denedim. Tadı biraz acı rakı gibi ,daha çok Çeklerin tarçınlı İçkilerine benziyor. Çok sevdiğim söylenemez. Rakıyı hatta uzoyu tercih ederim. Neyse efendim meze olarak 4 küçük tabakta domates, peynir ve patlıcan ezmesi geliyor bir de domuz salamı ama domuz istemiyorum derseniz salam yerine peynir veriyorlar. Bir de ekmek 1 Euro hatırlatayım.

 

 

Adres:Μικιαδων 3, Chios 821 00, Yunanistan

 

 

Pizza Palace;

Dönüş için tekneyi beklerken limandaki tavernalardan birine oturuyoruz. Limanda pek çok yer var ilk günümüzde biz de onlardan birine gitmiştik ancak hemen Hertz araç kiralama yanında bulunan Pizza Place onlardan daha iyi. Pizza ve makarnasını denedik oldukça lezzetliydi. Üstelik Türkçe hoşgeldin diyen garsonu Türk zannettim ve wifi şifresini Türkçe istedim :) O kadar telaffuzu iyiydi. Çok sıcakkanlılar, tonton bir teyze ve amca işletiyor.

 

Adres:Neorion 11, Chios 821 00, Yunanistan

 

 


Caciki yemeden adadan ayrılma!

Paralia Daskalopetra